Машини JinQiang: Анализа на јачина и цврстина на истегнување на завртките

1. Ниво на јачина

Нивото на јачина на камионотзавртки на центарнајчесто се одредува според нивниот материјален и термички процес на обработка.Вообичаените оценки за јачина вклучуваат 4,8, 8,8, 10,9 и 12,9.Овие оценки ги претставуваат својствата на затегнување, смолкнување и замор на завртките под различни услови.

Класа 4.8: Ова е завртка со мала јачина, погодна за некои прилики со барања за мала јачина.
Класа 8.8: Ова е повообичаена класа на јачина на завртки, погодна за општо тешки оптоварувања и прилики за работа со голема брзина.
Класа 10.9 и 12.9: Овие два завртки со висока јачина обично се користат во ситуации каде што се потребни цврстина и издржливост, како што се големи камиони, инженерски возила итн.

JinQiang производи

2. Јачина на истегнување

Јакоста на истегнување се однесува на максималниот напон што може да му одолее на кршењето на завртката кога е подложен на сили на истегнување.Јакоста на истегнување на завртките на главината на тркалата на камионот е тесно поврзана со степенот на неговата цврстина.

Номиналната цврстина на истегнување на стандардните завртки од класа 8.8 е 800 MPa, а цврстината на истегнување е 640 MPa (однос на отстапување 0,8).Ова значи дека при нормални услови на употреба, завртката може да издржи напрегања на истегнување до 800 MPa без да се скрши.
За завртки со повисоки степени на јачина, како што се класа 10.9 и 12.9, цврстината на истегнување ќе биде поголема.Сепак, треба да се забележи дека цврстината на истегнување не е колку поголема, толку подобро, туку соодветното ниво на јачина на завртките треба да се избере според специфичната средина за употреба и барања.

JinQiang производи

 


Време на објавување: 13.06.2024