Пет клучни точки за одржување и одржување на навртките на тркалата на автомобилот

1. Редовна проверка

Сопственикот треба да го провери статусот нанавртки на тркалатанајмалку еднаш месечно, особено навртките за прицврстување на важни делови како што се тркалата и моторите. Проверете дали има лабавост или знаци на абење и проверете дали навртката е во добра состојба на затегнување.

2. Затегнете во time

Штом се открие дека навртката на тркалото е лабава, треба веднаш да се затегне со помош на соодветна алатка, како што е вртежен клуч, според вредноста на вртежниот момент препорачана од производителот на возилото. Избегнувајте премногу тесни што резултира со оштетување на навртката или деформација на главината, но исто така спречите премногу лабаво што резултира со паѓање на навртката.

3. спречување на корозија и 'рѓа

Одржувајте ги навртките на тркалата чисти и суви за да избегнете продолжено изложување на влажни или корозивни средини. За навртката што е кородирана, рѓата треба да се отстрани навреме и да се нанесе соодветна количина на средство против рѓа за да се продолжи неговиот век на употреба.

4. Правилна замена

Кога навртката на тркалото е оштетена без поправка, треба да се избере замена со истите спецификации и перформанси како оригиналната навртка за замена. Следете ја правилната процедура за замена за да се осигурате дека новата навртка е безбедно прицврстена на тркалото.

5. Мерки на претпазливост

При негување и одржување на навртките на тркалата, треба да се внимава да се избегне прекумерно затегнување и употреба на несоодветни алатки. Во исто време, не нанесувајте премногу масло за подмачкување на навртката, за да не влијаете на нејзиниот ефект на прицврстување. Сопствениците треба редовно да го учат релевантното знаење, да ја подобрат способноста за самоодржување, за да обезбедат безбедност при возењето.

微信截图_20240831135524


Време на објавување: 31.08.2024